Skills Gap 2020: 5 soft και 10 hard skills που αναζητούν οι εταιρείες σύμφωνα με το LinkedIn

Ποιες είναι οι πιο κρίσιμες soft και hard δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες και στις οποίες εκπαιδεύουν το προσωπικό τους οι επιχειρήσεις το 2020;

Στην πρόσφατη έκδοση του LinkedIn Learning “2020 Workplace Learning Report, το LinkedIn ανέλυσε δεδομένα από 660+ εκατομμύρια επαγγελματίες και 20+ εκατομμύρια θέσεις εργασίας για να χαρτογραφήσει τις 15 πιο απαιτούμενες δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασε τις δεξιότητες ζητούν οι επιχειρήσεις σε σχέση με την προσφορά ατόμων που έχουν αυτές τις δεξιότητες – με άλλα λόγια, το Skills Gap.

Soft Skills θεωρούνται οι κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, όπως η επικοινωνία, η διαχείριση χρόνου, η λήψη αποφάσεων, η ομαδικότητα, η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και ο προγραμματισμός.

Tα κορυφαία soft skills που εντοπίστηκαν ήταν:

  1. Δημιουργικότητα: η ικανότητα να δημιουργήτε πρωτότυπες ιδέες και λύσεις.
  2. Πειθώ: η ικανότητα να πείθετε τους άλλους να υποστηρίξουν τις ιδέες σας, να αγοράσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας ή να αναλάβουν δράση.
  3. Συνεργασία: Οι δεξιότητες συνεργασίας και ομαδικότητας είναι απαραίτητες σε κάθε χώρο εργασίας. Αυτές περιλαμβάνουν το να μπορείτε να δουλεύετε αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας σας, σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης, προσπαθώντας για τον κοινό σας στόχο
  4. Προσαρμοστικότητα: η ικανότητα να προσαρμόζεστε γρήγορα και εύκολα στην αλλαγή και την αβεβαιότητα.
  5. Συναισθηματική νοημοσύνη: η ικανότητα να αντιλαμβάνεστε και να κατανοείτε τόσο τα δικα σας συναισθήματα σας όσο και των άλλων και να ελέγχετε τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις.

Στη λίστα ακολουθούν και άλλες δεξιότητες, όπως η διαχείριση του χρόνου, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα έγινε πριν από την παγκόσμια πανδημία.

Από την άλλη, τα Hard Skills χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στην πρώτη ανήκουν οι τεχνικές και γνωστικές και δεξιότητες, όπως για παράδειγμα. οι τίτλοι σπουδών, τα πιστοποιητικά, τα σεμινάρια, οι διάφορες εκπαιδεύσεις και οι ξένες γλώσσες, και στη δεύτερη οι ψηφιακές και τεχνολογικές δεξιότητες, όπως οι γνώσεις προγραμμάτων και εφαρμογών, οι γλώσσες προγραμματισμού και η διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram κα.)

Τα κορυφαία hard skills είναι:

  1. Blockchain: ένας νέος τρόπος αποθήκευσης, επικύρωσης, εξουσιοδότησης και μεταφοράς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
  2. Cloud computing: σχεδιασμός, δημιουργία και συντήρηση της αρχιτεκτονικής cloud σε πλατφόρμες όπως το AWS και Azure.
  3. Αναλυτικός συλλογισμός: κατανόηση δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων με βάση την αναλυτική σκέψη
  4. Τεχνητή νοημοσύνη: ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, μηχανική εκμάθηση και επεξεργασία φυσικής γλώσσας.
  5. Σχεδιασμός UX: διεξαγωγή έρευνας και σχεδιασμός λογισμικού και άλλων προϊόντων για τη μεγιστοποίηση της «εμπειρίας χρήστη»
  6. Επιχειρηματική ανάλυτική: ικανότητα ανάλυσης δεδομένων, επίλυσης προβλημάτων και παρουσιάσεων
  7. Affiliate marketing: η πιο περιζήτητη νέα hard ικανότητα είναι το μάρκετινγκ μέσω των αξιόπιστων καναλιών άλλων.
  8. Πωλήσεις: ίσως ανήκουν ταυτόχρονα και στα soft και hard skills, καθώς οι πωλήσεις περιλαμβάνουν πειθώ, αλλά για ένα συγκεκριμένο εμπορικό σκοπό.
  9. Χρήση ψηφιακών επιστημονικών εργαλείων: ικανότητα εφαρμογής στατιστικών και αναλυτικών προσεγγίσεων σε μεγάλα σύνολα δεδομένων χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως το Python και το MATLAB.
  10. Παραγωγή βίντεο: Το βίντεο από κινητό γίνεται η κυρίαρχη μορφή όλων των επικοινωνιών και οι εταιρείες αγωνίζονται για τη δημιουργία αποτελεσματικών στοιχείων ψηφιακού βίντεο.

Το πιο αξιοσημείωτο στον κατάλογο των hard skills ήταν η τεχνολογία Blockchain, η οποία πρώτη φορά βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα και προσγειώνεται στην πρώτη θέση.

Αν θέλετε να προωθήσετε την καριέρα σας και να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας, αυτές οι λίστες είναι μια πολύ καλή πηγή για να ελέγξετε τις δικές σας δεξιότητες και να αρχίσετε να μαθαίνετε στον τομέα που θεωρείται ότι έχετε κενά. Μπορείτε π.χ. να κάνετε εγγραφή σε κάποιο από τα πολλά online courses που προσφέρονται σε ιστοσελίδες όπως το Coursera, το EdX, το Udemy, το Lynda κ.ά. Πολλά από αυτά είναι δωρεάν!

Πηγή: eduguide